最新论文
[已阅读次]
陈金香、陈文华教授以共同通讯作者在Anal. Chem.上发表研究论文

陈金香/陈文华教授以共同通讯作者在Anal. Chem.上

发表研究论文

近日,无机药物化学课题组/药物化学生物学课题组陈金香/陈文华教授以共同通讯作者在Anal. Chem.上发表题为“Platforms formed from a 3D Cu-based zwitterionic metal−organic framework and probe ss-DNA: selective fluorescent biosensors for HIV-1 ds-DNA and Sudan virus RNA sequences”研究论文。

利用金属铜和两性羧酸配体H3CmdcpBr,第二配体dps 成功构筑了一个具有三维大孔洞的金属有机骨架化合物[Cu3(Cmdcp)2(dps)4 (H2O)4(SO4)]n,该化合物具有16.6 × 9.7 Å孔径大小的一维孔道。该金属有机骨架材料能与荧光标记的探针DNA通过反应得到新型病毒核酸分子检测平台,此平台对HIV-1病毒双链DNA和Sudan病毒单链RNA核酸分子具有快速、高效、灵敏的检测效果,检测限分别达到了196和73 pM,且不受一个错配和两个错配碱基对的DNA或RNA片段的干扰,有望作为一种病毒核酸分子检测试剂盒进行开发研究。该研究成果在X-MOL平台作为亮点论文进行报道http://www.x-mol.com/news/1699.

该论文均受到广州市珠江科技新星专项基金、国家自然科学基金、广东省公益研究与能力建设专项资金、广东省自然科学基金的资助,论文第一作者为2016届硕士研究生杨水平。Anal. Chem.为大类化学2区杂志,小类分析化学1区杂志, IF=5.719。

Yang, S. P.; Chen, S. R.; Liu, S. W.; Tang, X. Y.; Qin, L.; Qiu, G. H.; Chen, J. X.*; Chen, W. H.* Platforms formed from a 3D Cu-based zwitterionic metal−organic framework and probe ss-DNA: selective fluorescent biosensors for HIV-1 ds-DNA and Sudan virus RNA sequences, Anal. Chem. 2015, 87, 12206-12214

Abstract

We herein report a water-stable 3D Cu-based metal−organic framework (MOF) 1 supported by a tritopic quaternized carboxylate and 4,4'-dipyridyl sulfide as an ancillary ligand. This MOF exhibits unique pore shapes with aromatic rings, positively charged pyridinium and unsaturated Cu(II) cation centers, free carboxylates, tessellating H2O and coordinating SO42− on the pore surface. Compound 1 can interact with two carboxyfluorescein (FAM)-labeled single-stranded DNA sequences (probe ss-DNA, delineated as P-DNA) through electrostatic, π-stacking and/or hydrogen-bonding interactions to form two P-DNA@1 systems, and thus quench the fluorescence of FAM via a photoinduced electron transfer (PET) process. These P-DNA@1 systems can be used as effective fluorescent sensors for HIV-1 double-stranded DNA and Sudan virus RNA sequences, respectively, with detection limits of 196 pM and 73 pM, respectively.